Så går du tillväga

Här är några förberedelser som är bra att göra innan du tar kontakt med en installatör. Känner du dig osäker, så kontaktar du naturligtvis installatören, så hjälper dom dig såklart med detta också. Det finns också konsulter som kan hjälpa dig att göra ritningar och hjälpa dig med projekteringen av ditt Smart-House.

1

Planering

Sätt dig in i vilka funktioner i huset som Smart-House kan användas till.

Det absolut vanligaste som Smart-House används till är belysningsstyrning, men det kan utnyttjas till så många fler funktioner. Ju fler funktioner som är kopplade till Smart-House, ju smartare kan ditt hus bli. Läs mer om de olika funktionerna.

Förbered dig innan kontakten med installatören genom att göra rumsbeskrivningar. Detta hjälper både dig och installatören att prata ”samma språk”. Med en bra rumsbeskrivning, så blir det enkelt att välja rätt produkter och planera installationen så den blir så effektiv som möjligt. Läs mer om att designa ditt smarta hus & rumsbeskrivning.

2

Utförande

Kontakta någon av de många kunniga installatörer som redan jobbar med smart-house. Hitta din installatör.

Har du redan en el-installatör, så kan vi utbilda hen på systemet.

Installatören installerar och programmerar Smart-House åt dig. Tänk på att installationen måste göras av en behörig elektriker. Programfunktionerna kan däremot ändras i efterhand utan behörighet, för den som är intresserad.

Vill du ha fjärråtkomst till ditt Smart-House via din smart-phone, så prata med installatören om han kan hjälpa dig även med nätverksinställningar om det behövs.

3

Framtidssäkert

Sättet som elen installeras med smart-house blir allt vanligare. Allt fler villor installeras enligt denna princip, vilket framtidssäkrar även den fysiska installationen. Funktioner och produkter kan läggas till allteftersom. Även om du inte har tänkt använda t ex larm, markismotorer osv från början, kanske du ska be installatören att förbereda installationen för det. Det kostar inte mycket extra att förbereda med några extra rör, när man ändå bygger. Då kan systemet enkelt kompletteras i efterhand.

Ett beslut - hundra nya möjligheter

Med smart-house kommer du ha koll på allt från din smart-phone.
Möjligheterna är många, kontrollen i dina händer.

Möjlighet #16: Styr hela scenarion med en trådlös fjärrkontroll!

  • Belysning - Tänd allt, släck allt, styr belysning precis som du vill.
  • Dörrar och fönster - Sensorer informerar dig om dörrar och fönster är öppna eller stängda.
  • Dag och natt - Välj vilka belysningar som ska slås på och av automatiskt beroende på ljusförhållanden, inte bara utomhusbelysningen.
  • Värme och luft - Uppvärmning och luftkonditionering kan styras exakt i alla rum vare sig du är hemma eller borta.
  • Läckage - En sensor vid golvet informerar dig via SMS om det uppstår vattenläckor i ditt hem. Vattentillförseln stryps automatiskt.
  • Säkerhet - Sensorerna som används för din komfort när du är hemma, fungerar som larmsensorer när du lämnar hemmet.
  • Motorvämare - Strömmen till motorvärmaruttaget styr du bekvämt från knapp inne i huset eller din smart-phone.
  • Smart phone - Alla funktioner är tillgängliga via din smart phone. Både när du är hemma och borta.
  • Markiser - En väderstation ser till att markiser följer solen och väderförhållande.
  • Ventilation - Fläktar styrs automatiskt av sensorer, t ex för att förhindra ånga om luftfuktigheten blir för hög.

Designa ditt smarta hus

En av de riktigt bra egenskaperna med smart-house installationssystem är, till skillnad från en konventionell elinstallation, att med smart-house så kan mycket ändras både under installationstiden och efter installationen är klar. Det är ändå bra att planera så bra som möjligt, då kan installationen optimeras.

För att kunna planera så bra som möjligt, så bör man göra vad vi kallar en rumsbeskrivning. Det är så enkelt som det låter, en beskrivning av hur elen i rummet ska bete sig. Varje lampa och uttag kan ju styras på många sätt och det gäller att definiera så noggrant som möjligt hur man vill ha det. Det skapar ett bra underlag till installatören, så han kan välja ut vilka produkter som ska användas och hur installationen ska planeras.

Rumsbeskrivning

Rumsbeskrivningen är utgångsläget för hur respektive lampa och eluttag ska bete sig, kom ihåg att med Smart-House kan detta programmeras om i efterhand hur många gånger som helst. Det är också en fördel om man i rumsbeskrivningen definierar exakt vilken funktion som ska utföras med respektive knapp, så kund och installatör är överens om det. Annars måste man lägga tid i onödan på omprogrammeringar.

Läs mer om hur man gör en rumsbeskrivning

Sidan uppdaterad: 2019-02-04